AIVD waarschuwt voor links-extremisme in Nederland

Nederlandse extreem-linksen sluiten zich aan bij militanten van het Black Bloc die in 2011 voor heftige rellen in de Italiaanse hoofdstad Rome zorgden

Extreem-linkse groeperingen werken steeds meer samen met binnen- en buitenlandse geestverwanten. Daarbij kopiëren Nederlandse linkse extremen steeds meer aanvalstechnieken van buitenlandse groeperingen.

Die waarschuwing uit de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in een rapport aan de Tweede Kamer, zo meldt de NOS.

Veenbrand

Ondanks de steeds verdergaande samenwerking in binnen- en buitenland vormen de extreem-linkse groeperingen in Nederland nog geen dreiging zoals in Italië of Griekenland, maar volgens de AIVD kan dat zomaar omslaan:

‘Het links-extremisme is te vergelijken met een veenbrand, die meest ondergronds smeult, maar soms plotseling oplaait,’ schrijft de inlichtingendienst.

Milieu-extremisten

Zo kunnen boringen naar schaliegas heftige reacties teweeg brengen bij milieu-extremisten. In andere landen hebben schaliegasboringen al geleid tot gewelddadig protest.

Ook ‘asielactivisten’ maken zich steeds vaker schuldig aan bekladdingen, vernielingen en brandstichtingen. In juni werd het huis van een directeur van de Immigratie en Naturalisatiedienst in Leiden beklad. De activisten noemen dit ‘home visits’.

Black Bloc

Zorgelijk zijn de activiteiten van Nederlandse activisten in het zeer gewelddadige Black Bloc. Deze goed getrainde en met wapens uitgeruste groepering, vernoemd naar de gelijknamige verdedigingstechniek, ontstond in Duitsland waar het de neo-nazi’s wilde bevechten, maar heeft intussen veel vertakkingen in onder meer Italië, Griekenland, Groot-Brittannië, Egypte en de Verenigde Staten.

In 2011 gebruikten de Italiaanse afdeling van de Black Bloc een demonstratie van de Occupy-beweging voor de etalering van het extreme geweld waar de groep om bekendstaat.

In kort tijdsbestek vernielden de militanten in de buurt nabij het Colosseum alles wat macht en rijkdom uitstraalt. Luxe auto’s werden in brand gestoken, pinautomaten kapotgeslagen en zelfs Maria-beelden werden in duizend stukken geslagen. De carabinieri konden niet ingrijpen, omdat een deel van de groepering een blokkade opwierp (black bloc) tussen de politie en de relschoppers.

Bezuinigingen

Tot een uiting van zulk geweld is het in Nederland nog niet gekomen, maar de AIVD constateert wel dat de Black Bloc in januari 2011 een vreedzame studentendemonstratie gebruikte voor een braspartij tegen de mobiele eenheid.

Links-extremisten zijn over het algemeen 20 tot 35 jaar oud en wonen doorgaans in studentensteden. De regering neemt vooralsnog geen preventieve maatregelen tegen radicalisering uit linkse hoek. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) liet eerder al weten dat onderzoeken naar links-extremisten worden afgezwakt vanwege de bezuinigingen.

Bron: http://www.elsevier.nl/Nederland/nieuws/2013/9/AIVD-waarschuwt-voor-links-extremisme-in-Nederland-1353841W/

Tags: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: