AFdruk: tijdschrift voor antifascistisch geweld

Afdruk antifacismeDeze week verscheen bij de The Post Online een artikel over hoe de linkse gedachtenpolitie de Nederlandse journalistiek veroverde. In het artikel wordt ook over het blad AFdruk geschreven, dat was een antifascistisch tijdschrift uit 1983 (t/m 1991) waarin openlijk de geweldsmisdrijven tegen andersdenkenden werden opgeschreven en verheerlijkt. Het was vaak niet bekend wie achter, het Anti-Fascisme Comité Amsterdam de uitgever van het blad, schuilgingen. In het artikel worden toch enkele namen genoemd die zich publiekelijk aan het blad verbonden. Het gaat hier om vier mensen; Bart Top, Vera Ebels, Jorge Cuartas, Hans Buis.

Uit de The Post Online 1 maart 2016

Antifascismegroepen en de brand in Kedichem

Maar liefst vier van de dertien leden zijn daar in de beginjaren uit afkomstig. Zo nestelt Bart Top zich in de Werkgroep, die het in latere jaren tot (betaalde) coördinator zal schoppen. Wat journalistieke achtergrond betreft geeft hij het blad AFdruk op, de Nieuwsbrief voor Antifascismegroepen. AFdruk is beslist geen kinderachtig blaadje. Antifascistische groepen uit heel Nederland mogen daarin verslag doen van hun ‘strijd’ tegen de vijand, de Centrumpartij. Fascisme legitimeert geweld vinden de antifascisten en dus zijn stokken, stenen, brandbommen enzovoorts toegestaan. “Doel van de actie was niet een aantal CP-ers aan gort te slaan, de stokken en bivakmutsen werden meegenomen om de CP-ers de lust en de mogelijkheid voor een tegenactie te ontnemen”, aldus een verslag van een actie te Nijmegen (Nederlands Racisme, pag 150).
Treurig ‘hoogtepunt’ wordt de brand van Kedichem (1986), waardoor de secretaresse en latere echtgenote van partijleider Janmaat blijvend invalide raakt.

Ook ene Jorge Cuartas geeft AFdruk op als journalistieke achtergrond, net als Hans Buis. Hans Buis is tevens medewerker van de Anne Frank-stichting net als Vera Ebels, tevens werkzaam voor de Waarheid, het huisorgaan van de Communistische Partij Nederland. De Anne Frank-stichting vormt in die jaren hét bolwerk van de strijd tegen racisme en fascisme. Het wemelt er van de (jonge) CPN’ers.

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: